De Culturele Raad adviseert het college van B&W over het te voeren gemeentelijk kunst- en cultuurbeleid en verstrekt subsidies. De Raad kent ook een werkgroep die zich bezighoudt met de organisatie van culturele activiteiten in de gemeente.

Cultuurdag Borsele 2023: Koken zonder Grenzen

Poster_A3_koken zonder grenzen

HET PODIUM-PROGRAMMA

14.45-15.45 theater: Congo Square project
16.15-16.45 kostuumpresentatie ‘Mooi Zeeland’
17.00-17.30 muziek uit Syrië: Rare Klanken
18.00-18.15 dansvoorstelling uit Ethiopië
18.45-19.15 muziek uit Syrië: Rare Klanken
19.30-20.00 dansvoorstelling uit Eritrea

20.15-21.15 workshop Merengue dansen

Naast allerlei lekkere hapjes vind je in de zaal:

  • een demonstratie van een oude Zeeuwse wasdag door ‘Mooi Zeeland’
  • 2e hands kookboeken van De Boekenwurm uit Wolphaartsdijk
  • demonstratie henna tatoeage: laat jij oook een mooie versiering op je hand of arm zetten?
  • haar vlechten in Syrische stijl
  • wenkbrauwen stileren

Tijdens Koken zonder Grenzen staat de culturele keuken van de gemeente Borsele centraal. We maken kennis met de diversiteit aan gewoontes, tradities en smaken in de keukens van de inwoners van de gemeente Borsele. Welke rol spelen koken, eten en drinken in de verschillende culturen die in de gemeente Borsele vertegenwoordigd zijn?

CULINAIR FESTIVAL MET CULTURELE DIVERSITEIT

Keukenprinsen en -prinsessen uit diverse landen laten de bezoekers in hun kraampjes proeven van hun nationale gerechten en drankjes. De proeverijtjes zijn vooraf of worden ter plekke bereid, en worden gratis aangeboden. Naast de eetkraampjes vindt men er producten als ingrediënten en kookboeken. Taartenbakkers worden uitgenodigd deel te nemen aan de bakwedstrijd.

THEATER, MUZIEK EN DANS

Evenals eten en drinken, zorgen muziek en dans voor verbinding. Terwijl op de terrassen wordt gesmikkeld van al het lekkers, kan er worden genoten van kleurrijke optredens uit diverse windstreken. Het podiumprogramma vangt om 14.45 uur aan met de voorstelling Congo Square: een cross-over theaterproject dat in het teken staat van 150 jaar afschaffing slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Jongeren uit Zeeland vertellen over hoe de slavernij en de afschaffing ervan nog steeds effect heeft op hun persoonlijke leven.

Na deze voorstelling is het tijd om te dansen! Er zijn optredens van danseressen uit Eritrea en Ethiopië, een presentatie van Zeeuwse drachten, muziek uit Syrië en een uitnodigende workshop Merengue. En niet alleen aan de innerlijke mens wordt gedacht; bij verschillende dames kan men terecht voor een kleine schoonheidsbehandeling of een prachtige Henna-versiering!

MEEDOEN AAN DE CULTUURDAG?

Cultuurdag Borsele is een evenement waarin de culturele samenleving van de gemeente Borsele centraal staat. Door samenzijn en creativiteit wordt de verscheidenheid van de Borselse cultuur gedeeld en gekoesterd. Voor de Cultuurdag is iedereen uitgenodigd, als deelnemer of als bezoeker. Meer informatie over deelname kan worden gevonden op cultureleraadborsele.nl/activiteiten of via 06-12224009.

Het volledige programma kan je hier downloaden.