De Culturele Raad adviseert het college van B&W over het te voeren gemeentelijk kunst- en cultuurbeleid en verstrekt subsidies. De Raad kent ook een werkgroep die zich bezighoudt met de organisatie van culturele activiteiten in de gemeente.

Zeeland Refinery Cultuurprijs

Tweejaarlijks kent de gemeente Borsele een prijs toe aan een persoon of organisatie die zich inzet voor dan wel een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het culturele leven in de gemeente. Het gaat hierbij om cultuur in de ruimste zin van het woord. Denk aan beeldende kunst, muziek, cabaret, theater, literatuur, fotografie en film, cultuurhistorie, architectuur en erfgoed.

Winnaar 2023

Stichting ’t Kerkje van Ellesdiek heeft de Zeeland Refinery Cultuurprijs 2023 gewonnen. Het kerkje werd door een onafhankelijke jury gekozen uit zes andere nominaties. De stichting heeft met heel veel passie, inzet en doorzettingsvermogen de kerk van Ellewoutsdijk omgezet in een aantrekkelijk en duurzaam cultuurpodium en een voor de gemeenschap betekenisvolle ontmoetingsruimte.

Zaterdag 30 september werd de prijs, een geldbedrag van 1500 euro en een tastbaar aandenken, uitgereikt door wethouder Marga van de Plasse in de bibliotheek van Heinkenszand. De jury roemde het kerkje om de vele en gevarieerde activiteiten, met vaak de streek en de streektaal als verbindend element. Met het drieluik levensbeschouwing, cultuur en vriendschap heeft het Kerkje een originele en geheel eigen plek in de culturele infrastructuur van gemeente Borsele.

Andere genomineerden waren de decorploeg van Muziektheater Zeeland, ’t Wienkeltje van Wullempje, Jan de Ruiter, De Bijzondere route Zuid-Beveland en Rinus van ’t Westeinde.

Het rapport van de jury is hier te downloaden en in te zien. 

Eerdere Winnaars

De prijs ging eerder naar Bluesfestival Kwadendamme (2021), Carnavalsstichting de Koenkelpot (2019), Muziekvereniging Euterpe (2018), ’t Kunstuus (2017), Rinus Spruit (2016), Katinka Polderman (2015), Han Koster (2013), Julio Melio (2012), Klompfestival Ovezande (2011), René de Dreu (2010), Jopie Minnaard (2008), Engel Reinhoudt (2006) en Gerard Smallegange (2004).