De Culturele Raad adviseert het college van B&W over het te voeren gemeentelijk kunst- en cultuurbeleid en verstrekt subsidies. De Raad kent ook een werkgroep die zich bezighoudt met de organisatie van culturele activiteiten in de gemeente.
Zondag 28 augustus opent het fort in Ellewoutsdijk na twee jaar weer haar poorten voor cultuurfestival Oeljebroelje. Dit jaar presenteren vijftig Zeeuwse (amateur)kunstenaars hun werk op de kunstmarkt. De kunstmarkt wordt muzikaal omlijst door artiesten, eveneens van Zeeuwse bodem. De jongste bezoekers worden verrast met een spannende speurtocht door het fort, een workshop schilderen, een vliegershow en een optreden van Woodworks De Band Kids.
Met een knallende opening om 11:00 uur worden de eerste bezoekers welkom geheten.
Wat staat er nog meer op het programma? Wat te denken van Zeeuwse Sien die een ode brengt aan wijlen Engel Reinhoudt (naamgever van het festival) en de 11-koppige band Smelley Kitchen die het festival afsluit met een spetterend optreden. Tussen de wisseling van de bands laten de mannen van Company of Sinners van zich horen.
De kunstmarkt is te vinden op het binnenplein van het fort en in de kazematten. Hier zijn ook de korte films van het filmeducatieproject MoviemakerZ en een muziekinstallatie van Frank Meeusen (Moodframe) en Gertjan van der Hoeven (Theger) te bekijken. Aan de inwendige mens wordt ook gedacht: op het horecaplein kan worden genoten van allerlei lekkers.
De eerste editie van het cultuurfestival aan de Schelde ging in 2011 van start. Het jaarlijks in de zomermaanden terugkerend evenement trekt ruim duizend bezoekers. Oeljebroelje is een initiatief van de Culturele Raad Borsele. Zowel de raad als de werkgroep bestaat geheel uit vrijwilligers die zich vol enthousiasme inzetten voor laagdrempelige cultuur binnen de gemeentegrens zoals Kleinkunst Op Stoom, MoviemakerZ en Oeljebroelje.
Het festivalterrein van Oeljebroelje bevindt zich in en rond het indrukwekkende fort van Ellewoutsdijk dat direct gelegen is aan de Westerschelde. Dit Scheldefort werd na de afscheiding van België gebouwd om de vaarweg naar de haven van Antwerpen te bewaken. Er werd nooit één schot gelost omdat Nederland in 1839 België als staat erkende. Beide landen voerden daarna een neutraliteitspolitiek. De laatste kanonnen werden in 1918 uit het fort verwijderd. Na WOII hebben staatsgevaarlijke Nederlanders enige tijd gevangen gezeten in het fort. De cellen zijn nog altijd aanwezig. Momenteel is het fort in beheer van Natuurmonumenten.
De poort van Oeljebroelje opent zondag 28 augustus om 11.00 uur en sluit om 17.00 uur.
De entree tot het fort en festivalterrein is gratis.