Image is not available
Slider

CULTUURPRIJS (WINNAARS EN NIEUWE NOMINATIES)

Borsele Cultuurprijs 

Deze prijs wordt toegekend aan een kunstenaar of artiest die in Borsele woonachtig is of in Borsele geboren. De te honoreren prestaties op cultureel vlak moeten aansprekend zij en getuigen van originaliteit. In aanmerking komen prestaties op lokaal, nationaal of internationaal niveau. Ieder jaar staat een andere categorie in de spotlights.

De prijs is in 2016 uitgereikt aan Rinus Spruit. Schrijver van o.a. “De Rietdekker” en “Een dag om aan de balk te spijkeren”.

Prijswinnaars uit het verleden:

prijswinnaarsOmdat de prijs in 2013 en 2015 niet is uitgereikt waren er in 2015 twee winnaars: Katinka Polderman en Han Koster.

in 2012 Juli won Melio Gitarist in de categorie aankomend talent.

In 2011 is de prijs uitgereikt aan  de Klomp festivals voor de jaarlijkse organisatie van Klomppop en het Straatfestival te Ovezande.

In 2009/2010 is de prijs uitgereikt aan R. de Dreu vanwege zijn inzet en de variatie van de door hem georganiseerde activiteiten.

In 2008 is de prijs uitgereikt aan J. Minnaard-Verheijke, voor haar interessant en veelzijdig oevre op het gebied van beelden werk, verhalen, toneelstukken en voordrachten.

In 2006 is de prijs uitgereikt aan de heer E. Reinhoudt uit ‘s Heerenhoek voor zijn jarenlange inzet op het gebied van onze streektaal.

In 2004 is de eerste Zeeland Refinery Cultuurprijs uitgereikt aan de heer G. Smallegange uit Nisse voor zijn inzet voor het behoud van ons culturele erfgoed in de vorm van boerderijen.

Criteria

Om voor deze cultuurprijs in aanmerking te komen, dient aan de volgende criteria te worden voldaan:

• het moet gaan om individuele kunstbeoefenaars, personen en/of gezelschappen op het gebied van muziek, dans, toneel, letteren, beeldende vormgeving of andere kunstuitingen, evenals personen en/of organisaties die zich inzetten voor het behoud van het culturele erfgoed
• betrokkene(n) moet(en) woonachtig of geboren zijn in de gemeente Borsele
• de te honoreren prestaties op nationaal of internationaal niveau, maar ook culturele prestaties met een lokaal karakter van kwalitatief hoogstaand niveau kunnen in aanmerking komen

Aanmelding en beoordeling

Kandidaten kunnen worden aangemeld bij de Culturele raad Borsele, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Dit kan ook per e-mail: cultureleraad@borsele.nl .

Bij de aanmelding moet u vermelden waarom de betrokkene(n) in aanmerking zou(den) moeten komen voor de Zeeland Refinery Cultuurprijs.

De beoordeling van de voordrachten vindt plaats door een deskundige commissie, bestaande uit een drietal personen.

Prijs en prijsuitreiking

De cultuurprijs, die bestaat uit een geldbedrag van €1.500 en een tastbaar aandenken in de vorm van een culturele uiting, die van keer tot keer kan verschillen.