Op donderdagavond 29 november is de Zeeland Refinery Cultuurprijs Borsele uitgereikt aan Rinus Spruit. Hij ontving een cheque van € 1.500 en een beeldje gemaakt door Marian van Garsel.

 

Het jury rapport luidde als volgt:

“Het wordt zijn ontsnappingsroute: zijn foto’s van Zeeuwse landschappen – sommige lijken direct gemaakt nadat Onze Lieve Heer de schepping had voltooid’- doen het goed als ansichtkaarten. Hij wil een Rembrandt zijn van de fotografie., schilderen met licht, maar de digitale revolutie gaat volledig langs hem heen.

De winnaar van de Zeeland Refinery Cultuurprijs is geen fotograaf, zo u dit zou denken uit de inleiding.

De winnaar is geboren en getogen en woonachtig in de Gemeente Borsele. Zijn werk is door en door Zeeuws, wat decor en taal betreft. De Volkskrant prees de winnaar om zijn sobere, sensitieve stijl, en de zelfspot van zijn antiheld. Hij maakt poëzie van het gewone. Weekblad Elsevier roemt de auteur in een recensie om de Reviaanse sferen die hij schept in zijn boeken.

U weet het inmiddels allemaal: de winnaar van de Refinery Cultuurprijs is Rinus Spruit.

Rinus Spruit (Nieuwdorp, 1946) debuteerde in 2008 als schrijver van het Geschenk van het Zeeuwse Boek, met Zwieg Stille. In een oplage van 8.000 exemplaren vond dit boek zijn weg naar de lezer. Het boek werd opgemerkt door de landelijke uitgever Cossee, die het boek opnieuw uitgaf. Nu onder de titel De rietdekker (2009). Het boek is een kroniek van een familie van Zeeuwse rietdekkers, vanaf de jaren dertig van de 20e eeuw. De vader van de schrijver en de relatie met zijn zoon staan in dit boek centraal. De Duitse vertaling ervan verscheen onder de titel Der Strom, der uns trägt en ontving ook daar lovende recensies. In het voorjaar van 2011 bracht theatergroep Zeelandia een toneelbewerking op de planken met Bram Kwekkeboom in de hoofdrol. In het najaar ging het stuk in reprise. Spruit won enkele prijzen met zijn korte verhalen. Eerder werkte hij als verpleegkundige en journalist. Hij is ook fotograaf. In 2013 verscheen zijn tweede roman Een dag om aan de balk te spijkeren. Ook dit boek kreeg een Duitse vertaling, onder de titel Maartens perfekte Welt. In 2013 ontving Rinus Spruit de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel voor zijn bijdrage aan het Zeeuwse Boek.

Rinus Spruit voelt zich sterk verwant met auteurs als Willem Elsschot en Jeroen Brouwers. Pas na zijn zestigste levensjaar kreeg zijn ontwikkeling als schrijver het gewenste niveau. Hij vindt het belangrijk dat kunst, en dus ook een boek, iets met de lezer doet. Kunst moet invoelbaar en herkenbaar zijn voor de beschouwer. Kunst moet niet alles ‘vertellen’, er moeten vragen overblijven. De boeken van Spruit zijn voor een groot deel gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Hij put zijn inspiratie uit de sociale en psychologische levensomstandigheden van de kleine mens, van mensen die in zekere zin lijden aan het leven.

Door en door Zeeuws, met een internationale uitstraling.

Daarom koos de jury unaniem om de prijs toe te kennen aan Rinus Spruit.”