De Culturele Raad adviseert het college van B&W over het te voeren gemeentelijk kunst- en cultuurbeleid en verstrekt subsidies. De Raad kent ook een werkgroep die zich bezighoudt met de organisatie van culturele activiteiten in de gemeente.

Dook Noij

Voorzitter Culturele Raad

Mijn naam is Dook Noij en ik ben inmiddels 15 jaar woonachtig in Heinkenszand. Daarvoor woonde ik in Amsterdam. In Amsterdam organiseerden we met een groep mensen die in hetzelfde pand woonden, maandelijks op de zondagmiddag een culturele activiteit. Dat was heel kleinschalig, het ging dan om een optreden van een sing-a-song writer, een kleine muziekgroep/band, een dichter of verhalenverteller ed. Dat vond ik erg leuk om te doen. Dus toen ik door mijn vervroegde pensioen wat meer tijd kreeg voor andere activiteiten en er nieuwe mensen voor de Culturele Raad werden gevraagd heb ik mij aangemeld. Dat was in 2018. Anderhalf jaar later ben ik voorzitter van de raad geworden.

 

In mijn eerste jaren in de raad lag er een duidelijke scheiding in taakverdeling tussen de raad en de werkgroep. Dat is nu, denk ik, wat minder. Persoonlijk vind ik dat een goede ontwikkeling. Ik zie het belang van de raad om de betekenis van kunst en cultuur in al haar verscheidenheid nadrukkelijk onder de aandacht van de gemeenteraad te brengen. Zeker in een tijd waarin het de gemeente financieel niet voor de wind gaat is dat hard nodig, want er wordt snel gesneden in budgetten voor kunst en cultuur. Terwijl kunst en cultuur juist in een omgeving als Borsele, met veel kleine dorpen, een hele positieve invloed heeft op de leefbaarheid en sociale cohesie. En daarnaast een belangrijke educatieve bijdrage levert, met name voor jongeren. Daar zet ik mij als lid van de Culturele Raad binnen het formele gemeentekader van advisering en subsidieverlening graag voor in. Maar ik word ook enthousiast vanzelf (mee) organiseren van kleinschalige culturele activiteiten, in wat voor vorm dan ook. Ik beleef veel plezier aan de organisatie van culturele activiteiten. En ik kick erop mensen dan met elkaar bezig te zien, plezier te hebben, te genieten van optredens, het werk van kunstenaars in exposities, kortom samen een leuke dag hebben waar je met plezier op kunt terugkijken.

 

Werken in de Culturele Raad en de werkgroep is heel leuk om te doen. Maar om goed invulling te kunnen blijven geven aan bestaande en nieuwe activiteiten kunnen we wel wat nieuwe leden gebruiken. Ik nodig iedereen in Borsele die kunst en cultuur een warm hart toedraagt uit om eens te komen praten over lidmaatschap van de Culturele Raad of de werkgroep. Het kost niet al te veel tijd, je werkt samen met enthousiaste mede-inwoners aan leuke culturele activiteiten en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het veel voldoening geeft.