Zeeland Refinery Cultuurprijs Borsele 2018.

Dit jaar reiken Zeeland Refinery en de gemeente Borsele weer de Zeeland Refinery Cultuurprijs Borsele uit. De prijs is bedoeld om een inwoner of organisatie, die een positieve invloed hebben op het culturele leven in Borsele, in het zonnetje te zetten. Dat mag gaan om zowel amateurs als professionals.
Er is een algemene oproep uitgegaan om kandidaten voor te dragen. Hieronder kunt u stemmen op de kandidaat die volgens u de prijs moet winnen.
Een jury zal uit de drie kandidaten met de meeste stemmen de uiteindelijke winnaar kiezen. Deze wordt bekend gemaakt op dinsdagavond 20 november.

De volgende mensen organisaties zijn voorgedragen voor de Zeeland Refinery Cultuurprijs Borsele:

Jan Willem Hament

Bekend van Leuntje en Merien.

Als aanbevelingen werden de volgende argumenten gegeven:

“Overal kom je werk van hem tegen. In winkels, cafés, ziekenhuis wekelijks in de krant, in scholen, thuis, op geboortekaartjes en als illustraties in boeken van bekende Zeeuwen als Engel Reinhoudt en Katinka Polderman. Ook maakt hij mooie ontwerpen voor bedrijven, evenementen etc.”
“’Hij is niet te missen. Zijn werk is in heel Zeeland en ver daarbuiten te zien.”
“Met zijn prenten van Leuntje en Merien zet hij zeeland goed op de kaart, waarbij de prenten zijn voorzien van ludieke teksten. Leuntje is genoemd naar zijn oma, die droeg ook klederdracht. De mogelijkheden van Leuntje zijn oneindig en in eke afbeelding zit symboliek. Ondanks haar klederdracht staat Leuntje midden in het leven . Ze is actief in sport, cultuur en muziek. Leuntje heeft ook een vriendje, het Zeeuwse kereltje Merien. Ze hebben allebei een groot en een klein oog. Het oog met de stip erin en de punt zijn samen symboliek voor het ondeindige. De tekeningen en schilderen van Jan-Willem Hament hebben sowieso een specifieke stijl. Zo gebruikt hij een combinatie van tekenen en schilderen. Dit zorgt voor strakke beelden die toch diepte hebben. Kenmerkend is ook de witte ouline rondom de afbeeldingen.”
“Zijn tekeningen zorgen voor een big smile op je gezicht als je de krant opent. De zeeuwse roots komen grandioos in beeld. De prijs zou verdiend zijn!”
“Met zijn tekeningen en teksten houdt hij de Zeeuwse taal levend in een hedendaags jasje.”
“Jan Willem is als geen ander in staat om met een stift en een stuk papier kunst te maken op een ‘eenzaam’ hoog niveau.”
“Leuntje en Merien…. Hoe Zeeuws wil je het hebben? Fantastisch zoals deze man Zeeland op de kaart zet!”
“Na twee keer eerder genomineerd te zijn is het nu gewoon tijd dat hij hem wint.”
“Leuntje en Merien zijn de uitdragers van het ‘Zeeuws zijn’ geworden. De tekeninge zijn sprekend, de teksten een waardevolle aanvulling.”
“Op zijn karakteristieke wijze met af en toe een ondeugende ondertoon maakt hij vele dingen bespreekbaar.”

Carnavalsvereniging de Koenkelpot Paerehat (’s-Heerenhoek)

Als aanbevelingen werden de volgende argumenten gegeven:

“Elk jaar komen ze uit alle windstreken weer Carnavalsweekend vieren in Paerehat. Dit wordt mogelijk gemaakt door carnavalsvereniging de Koenkelpot”.

“elk jaar organiseren zij het carnavalsweekend in ’s-Heerenhoek. Daarnaast organiseren zij verschillende activiteiten gedurende het jaar, zoals een oktoberfest. Met het winnen van de cultuurprijs zou de continuiteit van de stichting weer voor enige tijd gegarandeerd worden.”

“Organiseren het carnavalsfeest van ’s-Heerenhoek en randactiviteiten om de leefbaarheid te verhogen. Hierdoor wordt ook de sociale verbondenheid tussen mensen vergroot en wel op een laagdrempelige manier. Bij carnaval is iedereen gelijk aan elkaar en daar draait het om.”

“De stichting zet zich in om carnaval (een cultuurfeest) levend te houden. Zij verbinden inwoners op positieve wijze waarbij zij stimuleren tot samenwerking en eenheid. Zij stellen de belangen van het publiek voor. Zo is naast het carnavalsfeest het idee ontstaan tot het niet meer weg te denken Oktoberfest. Een feest van gezelligheid en samenzijn. De organisatie van de stichting bestaat enkel uit vrijwilligers die in hun vrije tijd zich inzetten om vermaak en gezelligheid te bieden. Vele uren wellicht dagen van inzet om Carnaval en Oktoberfest goed en veilig te laten verlopen. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met geldende wettelijke kaders of in samenspraak met de gemeente gehandeld. Als je je zo belanenloos inzet mag dit gewaardeerd worden. Carnaval en het Oktoberfeest worden al lang niet meer enkel door bewoners van het eigen dorp bezocht maar door veel bewoners van alle leeftijden uit de gemeente en zelfs daarbuiten. De stichting draagt zorg dat hiermee in positieve wijze bij aan het imago van een cultuurfeest als carnaval.”

“Jaarlijks terugkerend feest wat zorg voor verbinding tussen jong en oud.”

Muziekvereniging Euterpe (Heinkenszand)

Als aanbevelingen werden de volgende argumenten gegeven:

“De muziekvereniging is op verschillende manier te zien in en rondom het eigen dorp. De vereniging werkt samen met scholen tbv muziekonderwijs, zoekt de samenwerking met dorpsvereniging, is op elke markt en festijn te zien en daarnaast gericht op het werven van nieuw leden om zo de club draaiende te houden. De concerten die verzorgd worden, zijn groots, uniek en goed bezocht. De organisatie en de bestuursleden achter de vereniging zijn betrokken, gemotiveerd en harde werkers om zo unieke activiteiten te organiseren, allemaal vrijwillig!
Bijzonder om zo’n levendige muziekvereniging in het dorp Heinkenszand te hebben!”
“Een muziekvereniging die al ruim 125 jaar in het midden van Heinkenszand staat. Zij verzorgen/faciliteren de opleiding van muzikanten die na vrij korte tijd in het leerlingenorkest of het opleidingsorkest van de drumband (aan de slag) gaan meespelen met het doel uiteindelijk in “de grote” fanfare/drumband mee te gaan spelen. Het is een vereniging die behoorlijk aan de weg timmert in Heinkenszand en omgeving. Door de eigen opleiding van muzikanten probeert zij een continu doorstroming richting de fanfare en drumband te bewerkstelligen. Dat de vereniging probeert muzikanten te verbinden, blijkt wel uit het feit dat zeer nauw contact met zusterverenigingen is, waarbij leden elkaar helpen tijdens diverse concerten en optreden. Hieruit onstaan vaak vriendschappen voor het leven! Tijden de (jaarlijkse) themaconcerten blijt steeds weer dat hun programmering bij een breeld publiek aanspreekt, getuige de vele uitverkochte optrenden van de afgelopen jaren. Maar ook voor andere optreden moet je bij Euterpe zijn, zoals tijdens de koningsdag, de intocht van St. Nicolaas, de Haloweenoptocht, optreden tijdens de jaarlijkse Braderie en noem maar op”.

“Muziekvereniging, verzorgen door het jaar heen optredens, geven muzieklessen voor de jeugd in de gemeente. Zijn erg betrokken bij de jaarlijkse braderie en de terugkerende feest-en herdenkdagen. Zij leveren een onmisbare bijdrage aan de leefbaarheid van het dorp Heinkenszand. Muzikale vorming is belangrijk voor opgroeiende kinderen. Ze bestaan al 125 jaar.”

“Muziekvereniging Euterpe uit Heinkenszand is een actieve en groeiende vereniging bestaande uit een fanfare orkest, een slagwerkgroep, een jeugdslagwerkgroep, een leerlingenorkest en een dweilband. Door origineel te zijn in haar optredens en zich te onderscheiden van andere muziekverenigingen in de omgeving, slagen ze erin een zeer groot publiek aan te trekken. Het fanfareorkest en de slagwerkgroepen organiseren ieder jaar diverse concerten. Het hoogtepunt van de concerten voor de fanfare zijn de themaconcerten die inmiddels een cultureel hoogtepunt kunnen worden genoemd in de regio. De slagwerkgroepen organiseren ieder jaar een slagwerkfestival waarbij de diversiteit van het slagwerk aan het publiek wordt gepresenteerd. Ook op educatief gebied voert de vereniging een vooruitstrevend beleid. De vereniging biedt AMV-lessen aan om leerlingen het notenschrift te leren om vervolgens na een jaar een instrument te kiezen. Daarnaast biedt de vereniging educatieve projecten aan voor de groepen 3 t/m 8 van de basisscholen. In periodes van 6 weken worden de diverse groepen van de scholen in aanraking gebracht met blokfluiten, boomwhackers, blaasinstrumenten en slagwerk. De projecten worden telkens afgesloten met een presentatie voor ouders en belangstellenden. Met de basisschool “Jan van Schengen” uit Heinkenszand is inmiddels een nauwe samenwerking hierin. Samenwerking met andere basisscholen wordt nagestreefd.”
“De thema-concerten die gegeven worden zorgen voor een positieve, culturele impuls in e gemeente Borsele en brengen jong en oud samen!”

“Deze muziekvereniging bestond in 2017 125 jaar. Het jubileumjaar is gestart met een receptie op 14 oktober 2017. Het jubileumprogramma beslaat het hele seizoen 2017/2018. Velerlei optredens hebben reeds plaatsgevonden. Op 27 oktober wordt het jubileumjaar afgesloten met een Eutoberfest. Euterpe bestaat uit een fanfare, een jeugdorkest en een slagwerkgroep. Wij vinden dat de muziekvereniging een grote rol vervult in het culturele leven van de gemeente Borsele. In de concerten wordt de laatste jaren samengewerkt met andere kunstenaars. Te denken valt daarbij aan dansgroepen, zangers, zandkunstenaars enz. Steeds worden nieuwe plannen ontwikkeld die op de drukbezochte evenementen bij het publiek in goede aarde vallen. Daarnaast werkt Euterpe mee aan het Sinterklaasfeest, de Dodenherdenking op 4 mei en Koningsdag. Verder zijn er op verschillende plaatsen, ook in andere dorpen van de gemeente Borsele, zomeravondconcerten. De Culturele prijs in 2018 zou een geweldige stimulans zijn voor de vereniging om ook na een druk jubileumjaar weer verder te gaan met nieuwe initiatieven.

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Als aanbevelingen werden de volgende argumenten gegeven:

“Met 150 vrijwilligers en ongelooflijke creativiteit en werkzaamheid een museum opgezet gewijd aan de slag om de Schelde.
De bevrijding van Zeeland en de 4 Freedoms. En heel belangrijk: ter herinnering aan de duizenden jonge levens, alleen al 5000 Canadese!, die daarbij zijn geofferd. Het bevrijdingspark en het museum in aanbouw zijn een aanwinst voor Zeeland en een reminder voor heel Nederland dat de Bevrijding van Nederland niet begon met MArket Garden, integendeel, maar op de Westerschelde bij Zeeland en Antwerpen. Het park en het museum zijn bijna eigenhandig opgebouwd met hulp van de genie van ons leger, vele vrijwilligers en de unieke verzameling van de fam. Traas. Het is van heel Nieuwdorp en zal de gemeente Borsele op de kaart zetten.”