Zeeland Refinery Cultuurprijs Borsele 2019.

Ook in 2019 reiken Zeeland Refinery en de gemeente Borsele weer de Zeeland Refinery Cultuurprijs Borsele uit. De prijs is bedoeld om een inwoner of organisatie, die een positieve invloed hebben op het culturele leven in Borsele, in het zonnetje te zetten. Dat mag gaan om zowel amateurs als professionals.
Er is een algemene oproep uitgegaan om kandidaten voor te dragen. Hieronder kunt u stemmen op de kandidaat die volgens u de prijs moet winnen.
Een jury zal uit de drie kandidaten met de meeste stemmen de uiteindelijke winnaar kiezen. Deze wordt begin 2020 bekend gemaakt.
Stemmen kan tot (4 weken nadat de stemformulieren online zijn gegaan).
Stemmen is anoniem. Onder de stemmers wordt een prijs verloot. Wilt u hiervoor in aanmerking komen, dan kunt u op het stemformulier uw email adres opgeven. Deze gegevens zullen na de stemming vernietigd worden.

De volgende mensen organisaties zijn voorgedragen voor de Zeeland Refinery Cultuurprijs Borsele:

Rem van den Bosch met het project ‘Zeeuws Meisje 2019/Gelijkheid’

Rem van den Bosch studeerde in 2000 af aan de Kunstacademie St. Joost te Breda en heeft sindsdien een actieve beroepspraktijk als beeldmaker. Van vrij werk tot werk in opdracht. Uitgangspunt is dat liefde voor beeld voorop staat.
Met dat Rem het voormalig basisschooltje kocht in Ellewoutsdijk werd de gemeente Borsele een creatief persoon rijker. Het schooltje blijkt een uitvalsbasis te zijn voor allerlei kunst- en maatschappelijke projecten zoals ‘Zeeuws Meisje 2019/Gelijkheid’.
In 9 fotosessies wordt middels de kleuren van de regenboog aandacht gevraagd voor gelijkheid en respect voor de medemens op ieder niveau. Met de fotografische serie worden vanuit een positieve visie oude en nieuwe thema’s met elkaar verbonden.
Zeeuws Meisje is een multidisciplinair project gebaseerd op artikel 1 uit de grondwet; het gelijkheidsbeginsel. Daarnaast gaat het over doorgeven van Zeeuws erfgoed.
Het project, wat begon als een signaal naar enkele gemeentebesturen die weigerde de regenboogvlag te hijsen, is dicht bij huis uitgevoerd. Zo zijn de foto’s van de reeks geschoten langs de zeewering bij Ellewoutsdijk, werden de mutsjes van de Zeeuwse Meisjes gehaakt door de buurvrouw en maakte Klompenmakerij Traas uit Heinkenszand de klompen.

Waarom genomineerd:
Middels diverse posteracties, gespreksmomenten, fotosessies, een reeks televisie-afleveringen bij Omroep Zeeland, een boek, een tentoonstelling in De Koorkerk in Middelburg en bij Nieuwspoort in Den Haag zet Rem mensen vanuit een professionele beeldende kunst visie aan het denken.
Als klap op de vuurpijl werden de ‘Zeeuwse Meisjes 2019’ tijdens de afgelopen Four Freedom Awards in New York tentoongesteld.

Jongerenactiviteiten Zeeland (J.A.Z.) met de badkuipenrace

De JAZ (Jongeren Activiteiten Zeeland) gaat vele feesten en evenementen af en organiseert zelf ook verschillende activiteiten voor jongeren. De hoogtepunten zijn het jaarlijkse JAZ tentfeest in ‘s-Heerenhoek en de badkuiprace in Borssele!
De Bevelandse Plattelandsjongerenvereniging bestaat dit jaar 70 jaar. Dat wordt in november gevierd met een grote reünie in Heinkenszand, waarvoor ook oud-leden worden uitgenodigd. De naam Jongeren Activiteiten Zeeland (JAZ) bestaat nog maar een jaar of twintig. De vereniging is een voortzetting van drie andere plattelandsjongerenverenigingen: de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ), de Christelijke Plattelands Jongeren (CPJ) en de Plattelands Jongeren Zuid (PJZ).
De vereniging telt vandaag de dag zo’n honderd leden tussen pakweg 16 en 30 jaar oud. De meeste leden komen uit de Zak van Zuid-Beveland en hebben nog altijd een agrarische achtergrond. De JAZ is er in de eerste plaats voor het vertier. Jaarlijks houdt de vereniging een eigen schuurfeest, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar feesten van soortgelijke clubs in bijvoorbeeld Brabant.
De vereniging probeert het aangename met het nuttige te combineren. Zo werd onlangs nog een reanimatiecursus aangeboden aan de leden.
Waarom genomineerd:
De badkuipenrace is een jaarlijks terugkerend evenement dat tot het cultureel erfgoed van de gemeente is gaan behoren.

Carnavalsvereniging de Koenkelpot ’s-Heerenhoek

De carnavalsvereniging uit Peaerhat organiseert al sinds 1962 jaarlijks het carnavalsfeest in ’s-Heerenhoek.
Belangrijk onderdeel hiervan is de optocht trekt altijd veel bezoekers van heinde en ver.
Maar Carnaval is meer dan de optocht. Het is ook een feest voor de hele bevolking van ’s-Heerenhoek en ver daarbuiten. Ook de bejaarden worden bezocht en ter voorbereiding is er elk jaar het elfde van de elfde bal. Samen met de carnavalsverenigingen uit kwadendamme, Lewedorp en Goes organiseren zij ook het kwartettenbal.
Ook organiseren zij het jaarlijkse Oktoberfest. Een feest van gezelligheid en samenzijn.

Waarom genomineerd:
Carnaval is een onderdeel van de volkscultuur, waarmee vele mensen in en buiten de gemeente worden bereikt.

Carnavalsvereniging De Kraaienpikkers, Lewedorp

Deze carnavalsvereniging is actief sinds 1978. Jaarlijks organiseren zij de optocht, het neuzenbal, het kwartettenbal (samen met de verenigingen uit Kwadendamme, ’s Heerenhoek en Goes) en de Carnavalsweek. Daarnaast tonen zij hun maatschappelijke betrokkenheid: de vereniging gaat op bezoek bij bewoners van SVRZ De Kraayert tijdens Carnaval (Ouderenbal). Naast de activiteiten rondom Carnaval organiseert de vereniging extra evenementen op of rondom Lewedorp zoals De Kraaieloop: een wandel en trimloop over de afstanden van 5, 10 en 15 kilometer en een Dorpsfeest.
Waarom genomineerd:
Carnaval is een onderdeel van de volkscultuur, waarmee vele mensen in en buiten de gemeente worden bereikt.

Carnavalsvereniging de Pikpotters Kwadendamme

Deze Carnavalsvereniging is actief sinds 1977. Jaarlijks organiseren zij de carnavalsweek met optocht. Daarnaast organiseren zij jaarlijks, een oliebollenactie, Hollandse Avond, Kwartettenbal (samen met de verenigingen uit ’s-Heerenhoek, Lewedorp, en Goes).
en een filmavond.
Waarom genomineerd:
Carnaval is een onderdeel van de volkscultuur, waarmee vele mensen in en buiten de gemeente worden bereikt.

Kerkje van Ellesdiek Ellewoutsdijk

Stichting ’t Kerkje van Ellesdiek is een centrum voor levensbeschouwing, cultuur en vriendschap.
Zeeland, Zeeuwen en Zeeuws hebben er een streepje voor.
Niet om het vreemde te weren, maar om het dichtbije te eren.
Zeeuws, in welk dialect dan ook, is de voertaal in ’t Kerkje.
In de voormalige Nederlands Hervormde Kerk van Ellewoutsdijk, eigendom van de Stichting, worden zeer regelmatig activiteiten georganiseerd.

’t Kerkje van Ellesdiek biedt een programma aan waarbij diversiteit in voorstellingen centraal staat, van toneel en kleinkunst tot muziek en literatuur.
Naast theater en kleinkunst komen tal van muziekgenres aan bod zoals klassiek, folk, blues, jazz, klezmer en sixties.
In de programmering is er vaak een link met Zeeland voor wat betreft uitvoerenden en/of thematiek.
Ook bij de exposities is de verbinding met Zeeland aanwezig.
In die zin vormen exposities en voorstellingen één geheel.

’t Kerkje programmeert jaarlijks een aantal onderscheidende voorstellingen en exposities, nauw verbonden aan haar identiteit.
Hiermee neemt zij een unieke plaats in het Zeeuws culturele landschap in.

Verder wordt er 1 keer in de maand een oecumenische bijeenkomst gehouden met ook Zeeuws als voertaal.
De vertaalgroep heeft in de loop der jaren meerdere bijbelboeken vertaald in ‘t Zeeuws.

Waarom genomineerd?
‘t Kerkje biedt een heel gevarieerd programma tegen een zeer redelijk tarief, zodat het voor iedereen toegankelijk is.
Met name de aandacht voor het Zeeuwse dialect maakt hen een geschikte kandidaat.

Kunst speuren in de zak

Kunst speuren in de Zak is een open atelierroute in de Zak van Zuid-Beveland.
De route wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers, tevens deelnemers, die samen een werkgroep vormen. De werkgroep leden zetten zich belangeloos in voor gezamenlijk gestelde doelen. Aan de route nemen deel (beginnend) kunstenaars die contact zoeken met de inwoners van Zuid-Beveland en diens bezoekers.
De visie van kunst speuren in de zak is als volgt: “Speur naar kunst en ontdek jouw verbinding ermee”. De sociaal maatschappelijke rol van kunst(beoefening) wordt door het houden van de route zichtbaar voor de bewoners en bezoekers van Zuid-Beveland. Passies worden ontdekt, favorieten worden gekocht, smaken worden ontwikkeld, cursussen worden gevolgd en sociale contacten krijg je daarbij cadeau. De organisatoren houden het graag klein. Ze willen laagdrempelig zijn en bieden ook beginnend kunstenaars een kans. Er wordt wel gestreefd naar een acceptabele kwaliteit van het te exposeren werk. Kunstenaars worden onderling met elkaar in contact gebracht en de route brengt de kunstenaars in contact met publiek.

Waarom genomineerd:
Kunst speuren in de zak brengt kunstenaars en inwoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Ook beginnend kunstenaars krijgen een kans.

Wit Arjaentje

Barbara van Dijk heeft ’t Wit Arjaentje grotendeels uit privégelden gerestaureerd. Hiermee is het de locatie geworden die het nu is. Om dit cultureel erfgoed te kunnen onderhouden wordt het gebouw voor allerlei doeleinden verhuurd. Het is te gebruiken voor plechtigheden, bijeenkomsten, vergaderingen, recepties en exposities. Al tientallen jaren is Barbara een trouwe deelnemer aan Open Monumentenweekend, waarbij zij, naast het openstellen van het monument de bezoekers op bijzondere wijze ontvangt (life muziek, catering)
Waarom genomineerd:
Het kerkje is particulier bezit, maar Barbara zet het in voor diverse culturele doeleinden.

Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp

Het museum is ontstaan uit de particuliere collectie van kees Traas. In 2001 besloot hij deze over te dragen aan de Stichting om ervoor te zorgen, dat de objecten en verhalen bewaard zouden blijven voor toekomstige generaties. De collectie werd tot 2016 geëxposeerd in een authentiek Zeeuwse boerderij. Het museum vertelt het verhaal van Zeeland tijdens de tweede wereldoorlog.
Na een grondige verbouwing opende op 30 oktober 2009 Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet het nieuwe bevrijdingsmuseum Zeeland. Oktober 2019 heeft zij het vernieuwde bevrijdingsmuseum heropent. Er is een heel nieuw stuk aan het museum aangebouwd, waardoor de collectie nog beter tot zijn recht komt en de verhalen beter kunnen worden verteld. Daarnaast is er een bevrijdingspark van 3 hectare dat de Slag om de Schelde laat zien. Zeeuwse elementen zoals water, strand en dijken zijn de basis met daarbij bunkers, versperringen, tanks en zelfs een gerestaureerde noodkerk uit Ellewoutsdijk. Het stiltebos omzoomt de noodkerk. In het bos is plaats voor bezinning en reflectie.
Hiermee is een volwaardig museum ontstaan met blijvende aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en de rol van de Slag om de Schelde bij de bevrijding.

Bij dit museum zijn heel veel vrijwilligers betrokken van jong tot oud.

Waarom genomineerd:
Het bevrijdingsmuseum is belangrijk voor het blijvend herdenken van de bevrijding van Zeeland als basis voor de bevrijding van Nederland.

Spectra

Spectra biedt een laagdrempelig open podium voor jong muzikaal talent uit Borsele en omstreken. Naast een podium voor muzikaal talent biedt Spectra jongeren ook kansen voor het ontwikkelen van andere talenten. Leden van de werkgroep of vrijwilligers gaan aan de slag als; presentator/presentatrice, vlogger, gastheer/-vrouw, geluid- of lichttechnicus, web redacteur, barmedewerker, voorzit(s)ter, etc.
Iedere voorronde bestaat uit bands of soloartiesten van een bepaald genre, afhankelijk van de aanmeldingen die er zijn. Bijvoorbeeld een rock-, hip-hop-, metal- of singer-songwriteravond. De avond wordt afgesloten met een special act die bij het genre van de avond past. Iedere avond trekt zo zijn eigen publiek.
De voorrondes van Spectra vinden plaats in podium de Klomp, Ovezande. De finale vindt plaatst op de vrijdagavond van het Klomppopfestivalweekend te Ovezande.
Voorwaarden deelnemers:
Deelnemers aan Spectra zijn maximaal 25 jaar oud op het moment dat de voorronde waaraan zij deelnemen plaats vindt.
Bij bands geldt dat de gemiddelde leeftijd maximaal 25 jaar moet zijn op het moment van de voorronde.
Deelnemers aan Spectra moeten uit Zeeland komen.
Bij bands komen ten minste twee van het aantal spelende leden uit Zeeland. Bij duo’s ten minste één van de spelende leden.

Waarom genomineerd:
Spectra is specifiek gericht op jongeren en bevordert zowel de actieve (zelf spelen) als de passieve (komen luisteren) cultuurbeleving van de jongeren.

Scout Rock

Scout Rock wordt sinds 2016 georganiseerd door de Scouting uit Heinkenszand.
Het is een muziekfestival voor iedereen met een gevarieerd aanbod van live bands en D.J. S. Van meezingers tot headbangers en van rockcovers tot knallende dance hits! Scout Rock is voor iedereen toegankelijk, je hoeft hiervoor geen scout te zijn.
’s-Middags worden tijdens Scout Rock junior op het festivalterrein al activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Dit jaar was dat een goochelaar, was er een knutsel en schminckhoek en was er een springkussen. Voor de ouderen is er ’s-Avonds een zeer uiteenlopend muziekprogramma.
Waarom genomineerd:
Leuk kleinschalig festival voor een breed publiek.

Blues festival Kwadendamme

Blues festival Kwadendamme.
Sinds 1992 wordt ieder jaar in het tweede weekend van mei in Kwadendamme het blues festival georganiseerd. Daar treden tijdens twee dagen vele nationale en internationale blues artiesten op. Gemiddeld komen er zo’n 1200 bezoekers uit Zeeland, maar ook van ver daarbuiten. Het festival is altijd al snel uitverkocht. Vele van hen verblijven op de gratis camping of op campings in de buurt.
De laatste jaren wordt het festival op zondag afgesloten met een blues dienst in de R.K. kerk.
Waarom genomineerd:
Een festival dat tot ver over de gemeentegrenzen bekend is en bij de blues liefhebbers al jaren vast op de agenda staat.